Låna pengar för att ge ut en bok

Det blir allt vanligare att man ger ut böcker. Det krävs inte att man är en professionell författare för att man ska kunna ge ut en bok, och i dag går det att skriva om nästan vad som helst. Men hur går den ekonomiska biten kring att ge ut en bok egentligen till?

Finansiera bokutgivningen

Att ta ett lån utan uc kan vara ett alternativ för att lösa den finansiella biten av en bokutgivning. Att ge ut en bok är nämligen inte gratis. Det kostar pengar att anlita ett förlag, korrekturläsare och andra. Väljer man att inte använda ett förlag ska man göra allt arbete på egen hand och det är inte vidare lätt. Det tar också en hel del tid och det är få som kan jobba heltid samtidigt som man ska ge ut en bok. Det innebär att man kanske inte får så mycket i lön, om någon lön alls under processen.

Hur mycket behöver man låna?

Hur mycket pengar man behöver låna kan variera. Ibland räcker det med att man lånar till de kostnader utgivningen faktiskt innebär. Det kan vara från ett par hundralappar per bok till flera tusen kronor. Om man dessutom ska låna pengar man kan leva på under tiden man arbetar med sin bok blir lånebeloppet givetvis högre. Då kan beloppet vara på 100 000 kronor eller högre beroende på hur lång tid pengarna måste räcka.

Betala tillbaka lånet

Ett lån ska alltid betalas tillbaka, det gäller även när man lånat pengar för att ge ut en bok. Återbetalningstiden kan variera, och det kan vara klokt att välja ett lån där det finns gott om tid att tjäna in pengar för återbetalningen. Kan man inte betala tillbaka måste man genast kontakta långivaren och förklara situationen. I regel kan man flytta fram betalningen en kortare tid.

Rekommenderade artiklar