Satsa på en karriär i förlagsbranschen

Du som är litteraturälskare har säkert redan vid något tillfälle funderat på att göra din passion till ditt yrke. Det finns många spännande karriärval för den som är sugen på att arbeta med litteratur, och även du som inte har tillräckliga betyg för att komma in på exempelvis en drömutbildning i förlagsvetenskap har möjlighet att få din plats via högskoleprovet.

Du kan lätt öka dina chanser för antagning via högskoleprov genom att öka dina chanser till ett bra resultat på själva högskoleprovet. Att inte bara skriva högskoleprovet och hoppas på det bästa, utan även förbereda dig enligt konstens alla regler med hjälp av en ordentlig guide ger dig dubbel chans att komma in på din eftertraktade förlagsutbildning.

För att arbeta på förlag räcker det nämligen inte bara med att ha koll på ett par Nobelpristagare i litteratur. Som Marie Augustsson, förläggare på Natur & Kultur, säger till tidningen Metro så tas de flesta praktikanter in från förlagskunskapen på universiteten.

Studera litteratur och ekonomi

Man kan debattera länge kring vad som är bra eller dålig litteratur , men som förlagsarbetare har du en aspekt till att ta hänsyn till: om en bok kommer sälja eller inte. Ett litterärt förlag arbetar visserligen till viss del med kreddig konstlitteratur, men är i grund och botten alltid ett företag med vinstintresse.

Det innebär att du som presumtiv förlagsarbetare gärna kan lägga till en del ekonomiska ämnen i din utbildningsportfölj från prestigefyllda institut som Handelshögskolan. Där är det liksom på förlagskunskapen erkänt svårt att komma in, så du har all anledning att maximera dina chanser till antagning genom att förbereda dig ordentligt för högskoleprovet. Och ta den hjälp du behöver från de aktörer på marknaden som erbjuder seriös guidning. Som du vet lönar det sig sällan att fuska, som Aftonbladet rapporterar, så det du ska fokusera på är att höja din egen prestation – inte att komma undan på provet.

Rekommenderade artiklar