511121 fluor röd etikett 32 x 19 mm normalt klister g2 5 rullar-700x700


 

Somalia omslagsbild 20140428

Den här boken handlar om allt det som händer i Somalia som vi inte hört talas om.

Media berättar om strider, terrordåd, pirater och svältkatastrofer. Bortom rubrikerna har de forna kolonialländerna med hjälp av USA försökt styra utvecklingen i Somalia – och nästan alltid gjort fel.

Sverige har spelat en aktiv roll i försöken att utifrån styra vad som ska ske i Somalia. Minst sjutton gånger har ”det internationella samfundet” samlats till freds- och försoningskonferenser med krigsherrar, men där kvinnor, ungdomar och traditionella ledare inte fått komma till tals. Under omvärldens överinseende har extrema ideologier fått makt. Terrorgruppen al-Shabaab uppstod vid en av dessa konferenser där svenska skattebetalare bidrog.

Mer än halva landet har trots detta haft en fredlig utveckling de senaste tjugo åren. Där har ett fungerande styre växt fram underifrån.

I dessa fredliga områden växer ett annorlunda land fram. Somalier som flyttat till andra delar av världen hjälper till att bygga skolor, sjukhus och privata företag. Där inte utländska makter får råda finns fullt av framtidstro och optimism. Många reser tillbaka.

Somalierna ger aldrig upp. Men kommer landet någonsin att lämnas i fred?

MÖT FÖRFATTAREN-BUTTON-LITEN

 

 

Ur Bibliotekstjänst recension i BTJ-häftet nr 18, 2015. Lektör Folke Dubell:

Författarens huvudtes är att den utländska inblandningen (läs USA:s) i Somalias inre angelägenheter har gjort landet till en s.k. misslyckad stat och orsakat bildandet av den inhemska terroristgruppen al-Shabaab. Men fler faktorer har bidragit till Somalias förfall, t.ex. Sovjetunionen under det kalla kriget, Somalias strategiska läge och klanrivaliteten. Men boken handlar inte bara om storpolitik. Författaren skriver också om landet, klanerna – fundamenten på vilka de somaliska stamsamhällena vilar – bistånd, de självstyrande områdena Somali- och Puntland, pirater, somalierna i Sverige, integration, könsstympning, familjen, månggifte etc. Det är ingen vetenskaplig studie utan Tomas Magnusson skriver utifrån sina egna erfarenheter som flyktinghandläggare i Göteborg på 90-talet och framåt. Boken lämpar sig särskilt för dem som arbetar med de 70 000 somalier som finns i Sverige. Några fotografier ingår, liksom två välritade översiktskartor. Även litteratur- och filmförteckning ingår samt ett personregister.


Ordinarie pris 225:-
Reapris 113:-

 

beskrivning
Somalia - hot eller hopp ISBN 9789187435393
Beställ Somalia - hot eller hopp ISBN 9789187435393 1 @ SEK113,00

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Keep me up to date, sign me up for the newsletter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.