Skimmer över Rydbecks dagar av Sune Larsson

Kultur, skimmer och konkurser… I Sune Larssons inträngande skildring får vi lära känna Axel och Oscar Rydbeck, vi möter Ivar Kreuger och Marcus Wallenberg, Wendela Hebbe och inte minst intressant – förre radiochefen och FN-diplomaten Olof Rydbeck i en mycket dramatisk och underhållande släktkrönika.

Författaren Sune Larsson skildrar familjen Rydbeck i med- och motgångar, succér och konkurser. Det är berättelsen om släkten Rydbecks varierande och dramatiska, ibland farsartade öden. Vi får lära känna Johan och Axel och Oscar och Brita och Ingrid och inte minst förre radiochefen Olof Rydbeck.

Axel A:sson Rydbeck var folkhögskoleföreståndare men också tidningsmurvel och tillfällighetspoet, bohemisk och populär hos eleverna. Hans far, Axel senior, levde societetsliv och umgicks i tidens kulturella elit, med bland andra Christina Nilsson, Wendela Hebbe och hennes dotter, operasångerskan Signe Hebbe. Men societetslivet ändade i konkurs, något som så småningom också skulle drabba sonen Axel.

Axels brorson Oscar Rydbeck gjorde en lysande karriär inom den inter-nationella finansvärlden, men han drogs in i ett triangeldrama med Ivar Kreuger och Marcus Wallenberg senior. Ivar Kreuger sköt sig i Paris, Wallenberg tog sig oskadd och stärkt ur skandalen och Oscar Rydbeck hamnade på Långholmen.

Sonen Olof Rydbeck revanscherade sin far och släkten genom att göra karriär som FN-diplomat och inte minst som mångårig och framgångsrik radiochef under Sveriges Radios kanske bästa tid. Tage Danielsson skrev, inspirerad av Esaias Tegnér, en lång hyllningsdikt till den vördade och uppskattade chefen när Olof Rydbeck 1970 lämnade Sveriges Radio: ”Där låg ett skimmer över Rydbecks dagar”.


Ordinarie pris: 159:-
Reapris: 80

beskrivning
Skimmer över Rydbecks dagar
Beställ Skimmer över Rydbecks dagar 1 @ SEK80,00

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Keep me up to date, sign me up for the newsletter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.