”Du såg mig” är en berättelse om Maja och hennes väg från tonår till vuxenliv. Fadern beundrar hon och ser upp till, han är en förebild och han ser henne… Efter hans död måste hon alltför tidigt klara sig själv. Maja tar sig ut i livet på vingliga ben men fast besluten att inte visa insidan, den som skälver och kämpar. Hon går emot det hon tror på och då gör det ont. Relationen till modern är en ständig kamp. Hur ska de komma varandra närmare? Arbete, uppbrott och förälskelse är återkommande inslag i denna utvecklingsroman. Maja gör en klassresa som påverkar hennes liv. Hon hamnar i Uppsala som inneboende i ett hörn tillsammans med tre andra ungdomar. Pengar är ett bekymmer, men inte det värsta. Drömmar är ingenting hon ägnar sig åt, de är inte till för henne. Studentstaden ser inte Maja, den är till för dem som studerar. Maja befinner sig i underläge men hon ska komma tillbaka. Framtiden finns även för henne även om Maja just då inget vet om den.

Boken är RoseMarie Sjöbergs andra roman och är en fortsättning på ”Man går inte ifrån man och barn”, som utkom 2011. En bok som fick stor uppmärksamhet och ett mycket positivt mottagande. Även om ”Du såg mig” är en fortsättning kan boken läsas separat.

 

”… en bra skildring av två kvinnoliv, där klass och uppväxt påverkat men där också möjligheter finns att bryta mönstret”

Ur Bibliotekstjänst recension, BTJ-häfte 18, 2013, skriven av lektör Elsbeth Hermansson

 

”Språket är enkelt och lättläst om ett stycke svensk nutidshistoria, både för vuxna och för ungdomar. En mycket bra skönlitterär debut!”

Ur Bibliotekstjänsts recension av ”Man går inte ifrån man och barn”

 

Möt författaren här.

beskrivning
Du såg mig
Beställ Du såg mig 1 @ SEK170,00

3 thoughts on “Du såg mig”

 1. Grattis Ros-Mari! Din nya bok kommer jag absolut att läsa, övertygad om att den är lika bra som den förra!

 2. Du har ett så vackert och levande språk. Du beskriver med ord så att både ljuden, lukterna och färgerna möter mina sinnen. Jag stannar upp och bara finns där, mitt bland allt. Härligt!!!!! Jag har läst din senaste bok och den har allt det. Jag lever med Maja och känner hur hon finns i mig. Modern som finns och konflikterna som tär på Maja. Där går jag på gatorna i Uppsala och det är så levande. Jag känner lukterna från Saluhallen och ser ditt hörn i rummet. Känner hur glad mannen blev som bjöds på kaffe och smörgås. Fortsätt i den här stilen RoseMari. Jag hoppas att du har mer skrivklåda och längtar redan. Din bok står nu i bokhyllan och jag känner inte för att börja med någon annan bok just nu. När jag har läst en riktigt bra bok så tar det ett tag innan jag kan börja med nästa. Boken måste smältas och gå in samt av respekten till en bra författare.
  Sådan är jag och jag ser fram emot flera böcker av dig!

 3. Vad händer med Maja? Hur går det i livet?
  Svaret är att trots små yttre omständigheter klarar sig Maja fram med inre styrka, envishet och målmedvetenhet. Hon har en inre kompass, som viskar till henne vad som är bra att göra.
  Fin 50-60 tals skildring , spännande, bra språk och många tillfällen till eftertanke ges.
  Tack Tufsan för en härlig läsupplevelse ! BRA!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Keep me up to date, sign me up for the newsletter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.