Porträtt 6 hemsidan

 

RoseMarie Sjöberg har ett förflutet som lärare. Engagemanget för barnen finns ständigt och boken om Maja är en påminnelse om barns klokskap. Barns tankar och upplevelser är grundläggande för deras utveckling till vuxna, därför har alla i barns närhet en viktig uppgift i att tolka och förstå barn. Barndomen är en viktig del av livet och vill inte riktigt gå över hur gammal man än blir.

Författaren bor i Västerås.  Torpet i Bergslagen och resor med ryggsäck i främmande länder ger inspiration till skrivandet, som alltid har funnits där. Friheten efter arbetslivet gör det nu möjligt att förverkliga en gammal dröm.
Romanen ”Man går inte ifrån man och barn” följdes av ytterligare en roman, ”Du såg mig” (2013) och en diktsamling, ”Utan sol ingen skugga”. Våren 2016 utkommer ”Efter herrarnas behag”, en historisk roman som utspelar sig i 1850-talets Sverige.

Displaying 1–5 of 5
 • Du såg mig

  ”Du såg mig” är en berättelse om Maja och hennes väg från tonår till vuxenliv. Fadern beundrar hon och ser upp till, han är en förebild och han ser henne… Efter hans död måste hon alltför tidigt klara sig själv. Maja tar sig ut i livet på vingliga ben men fast besluten att inte visa […]

 • Efter herrarnas behag

  ”Aldrig få det som föräldrarna” är den femtonåriga Claras mantra när hon ska ut i livet. I mötet med vekligheten klyvs hon till kropp och själ och makas åter till sin hemvist. Föräldrarna, August och Matilda flyttar ständigt och den enda rikedom de har är barn. August har flytt från Gotland. Med sig har han […]

 • Man går inte ifrån man och barn

  Majas mor är annorlunda än den kvinnobild som råder. Hon svär, berättar historier och skrattar högt, går till brevlådan i strumpfötterna. Fadern är raka motsatsen och hennes fäste i tillvaron. Maja anar tidigt att något är fel i hennes familj. Halvkvädna visor, uttryck hon hör i byn gör att hon är på sin vakt. Hon […]

 • Odon

    Odon handlar om Gustav och Matilda och deras kamp. Gustav söker hemhörighet efter år av irrfärder i andra länder. Han finner sin hemvist vid älven i en by där lugnet och den gilla gången till en början verkar sövande, men under ytan finns olösta knutar. En bottenlös sjö avslöjar en mörk tid i byns […]

 • Utan sol ingen skugga

  RoseMarie Sjöberg skriver dikt och prosadikt i Utan sol ingen skugga. Det är ofta reflektioner över vardagen, naturen och mänskliga möten. Kärlekens omdanande kraft och glädje är kärnan i denna samling, som är hennes debut som diktare. Författaren har tidigare på Faun Förlag publicerat två romaner, Man går inte ifrån man och barn och Du såg mig.         beskrivning
RoseMarie Sjöberg

7 thoughts on “RoseMarie Sjöberg”

 1. Dear RoseMarie,

  Just finished reading your book. Enjoyed it soo much. I can really relate to a lot in your book as I also grew up in the North of Uppland, Soderfors in the fifties. I may be a few years younger.
  Really hoping this will not be your only book, please write more.

  Love, your aussie cos. Anna-Karin xxxxx

 2. Tack Rose-Marie för din nya bok !
  Du ger så mycket av dig själv ! Kunde inte sluta läsa när jag öppnat den Du har en förmåga att skapa nyfikenhet sida efter sida.
  Lycka till i fortsättningen !
  Många varma tankar ! Maj-Britt

 3. Du RoseMarie, efter att ha läst din nya bok: ”Du såg mig”, så är jag ännu mer imponerad av ditt sätt att skriva. Det är lättläst, din Maja strålar ut från varje sida på ett synnerligen vuxet och friskt sätt och berör alla, minsann!
  Jag jämför med Coetzee som skriver om samma ämne i sina böcker om sina pojk- och ungdomsår på ett nästan mentalt sjukligt sätt. Du däremot avslöjar en synnerligen frisk ung hjärna bakom ditt skrivande.
  Oj vad bra böckerna är!


 4. Sven Oscar Thor:

  Men Rose Marie, vad fint Du skriver. Har just läst Din andra bok Du såg mig. Svår att lägga ifrån sig när man börjat läsa. Belyser verkligen så viktigt det är att ”bli sedd”. Din stil är lättläst och bitvis prosapoetisk. som gör den så behaglig att läsa. Ser fram mot Din nästa utgåva.

 5. RoseMarie, vad jag beundrar dina böcker och ditt sätt att skriva och lämna ut så mycket av dig själv. Var svårt att lägga dem ifrån sig. Mycket kände jag igen från Karin och Sven och en del hur du hade haft det men mycket var nytt och det berörde mig mycket. Beundrar din styrka. Tack, RoseMarie för dessa läsupplevelser och lycka till i ditt skrivande. Kram.

 6. Hej RoseMarie!

  Tyvärr så är din bok utläst. Tyvärr för nu är jag boklös. Jag saknar den och kan inte börja med någon ny så här på en gång. När jag har läst en riktigt bra bok fungerar det inte att genast ta en ny. Jag vill behålla känslan av vad jag känner och även av aktning till författaren så då går det inte att starta med nästa bok. Det får bli tidningsblädder istället.

  Vilken väldigt bra bok du har skrivit. Du har ett så målande språk att det man läser ser man som på en film. Lukter och ljud upplever jag, liksom att personerna är verkliga. Miljöbeskrivningarna är som om man var där själv. Den var gripande och så trovärdig. Svält och fattigdom. Precis så som statarna hade det vid den tidpunkten. Flytta varje år för det blir kanske blir bättre på nästa ställe. Ingenting var de värda men de behövdes för att godsägarna skulle överleva och få gårdarna att fungera. Kvinnorna var ett lågt stående väsen utan känslor som skulle finna sig i allt. Hunsas hit och dit, finnas där för männen. Det märks att du har tagit in mycket fakta innan du skrev romanen. Du har lagt ner ett stort arbete och det måste kännas skönt för dig när boken väl var tryckt. Nöjd med den är du väl? Sådana här historiska romaner är något av det bästa att läsa. Det ger så mycket. Insyn i hur de levde och slet, massor med barn att ta hand om. Jobba hela tiden. Matilda blev en stark kvinna som inte fann sig i allt det gamla utan såg framåt och ville förändra samhället. Samtidigt förstod hon att det skulle ta tid. Någon måste vara stark och börja om det skall hända något.

  Tack för den fina upplevelsen! Fortsätt i den här andan.

 7. Tack för en recension som tyder på att du läst boken noga. Som du antyder så ligger det ett stort arbete bakom denna bok och det har tagit några år att skriva den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Keep me up to date, sign me up for the newsletter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.