O.P.Cóndor av Ricardo Canto Leyton

Chile. Pinochet. Demokratins död. ”O.P. Cóndor” är ett skönlitterärt verk baserat på verkliga händelser och dokumenterade vittnesmål från överlevande av den chilenska diktaturen. Boken blev utsedd till folkets favorit i Bok-SM 2009 med 36 % av finalrösterna. 
O.P. Cóndor är en spännande, oerhört gripande och drygt 300 sidor lång berättelse om den mänskliga katastrof, som drabbade Chile med Pinochets diktatur och konsekvenserna för chilenarna och för dem som stödde Allendes demokratiförsök på USA:s bakgård. Olof Palme mördades. Vem stod bakom dådet? I Ricardo Cantos roman, med dokumentära förhållanden som bakgrund, berättas en historia om diktaturens illdåd på ett sätt som upprör och skakar om. Rafael, en ung journalist i diktaturens Chile, har fått problem med den styrande militärregimen. Trots motståndsrörelsens varningar om att hans liv är i fara, att han vet för mycket, vägrar han envist fly landet. Det visar sig dock att han snarare än han anat får ta konsekvenserna av sitt beslut.
Trettio år senare får svensk-chilenaren och helsingborgaren Alexander ett mystiskt paket hemlevererat. Ett paket vars innehåll visar sig kunna avslöja djupt begravda hemligheter som på något sätt har med hans bortgångna farmor i hemlandet att göra. Han bestämmer sig för att återvända till Chile i jakt på mer information. Vad Alexander inte vet är att det finns vissa som vägrar se dessa hemligheter bli kända, människor som tänker göra allt som står i deras makt för att se till att sanningen inte kommer fram. Och de har avvaktat hans ankomst… Vad hände egentligen med journalisten Rafael i diktaturens Chile? Vad var det han visste? Vad kan vara så viktigt att det trettio år senare fortfarande måste tystas ned? Följ Rafael, Alexander och övriga gestalter i en omskakande resa över tid och rum, genom ett lands mörkaste epoker fram till de nutida konsekvenserna för dess folk.

”Innehållet är så brännande, så engagerande, så intensivt att läsaren inte kan lägga boken ifrån sig utom för att hämta andan ibland. /…/ Dramaturgin fungerar, storpolitiken och det dagliga livet i Chile skildras suveränt. Till varje kapitel finns referenser, ibland som poem. Författaren bidrar dessutom till belysningen av ett av vår tids största mysterier. Våga följa Alexander och hans vänner i sökandet efter Operation Cóndor!” 
Ur BTJs recension, Uno Nilsson

 ”Leyton visar också hur aktivt CIA var i militärkuppen och den efterföljande jakten på motståndare genom dokument som finns att läsa på internet. Där finns även en länk till mordet på Olof Palme.Boken är skakande närgången i sina skildringar av våldet och övergreppen i fängelserna och med vilka metoder man eliminerade all form av opposition i ett Chile som samarbetade med andra diktaturer i Sydamerika under de här åren. En läsvärd bok om vår nutidshistoria. Många av oss känner någon chilenare i förskingringen och kan nu kanske få en bättre bild till varför de flydde sitt hemland.”

Ur recension i Gotlands Tidningar, Ronnie G Lundin

 ”O.P Condor är en litterär käftsmäll. Den formligen bankar in ”bortglömd” kunskap gällande de illdåd som begicks av Pinochetdiktaturen i Chile under 1970-talet. Rapporter med vittnesmål från tortyroffer och människor som fått sina familjemedlemmar mördade eller bortrövade utgör bokens råmaterial. Detta verklighetsbaserade stoff lyckas Leyton förena till sin fiktiva berättelse på det mest obehagliga och lysande sätt. Det här är fysiskt plågsam litteratur som också väcker kunskapstörst.”

Ur recension i Nittonde stolen av Hans Erik Nilsson

beskrivning
O.P. Condor av Ricardo Canto Leyton
Beställ O.P. Condor av Ricardo Canto Leyton inkl moms @ SEK175,00

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Keep me up to date, sign me up for the newsletter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.