511121 fluor röd etikett 32 x 19 mm normalt klister g2 5 rullar-700x700

 

 

 

 

 


Under hösten 2011 blev Marianne Ersson rikskänd när hon utpekades som en svensk Stasispion och som det östtyska Stasis smartaste svenska spion.  Allt detta framgick i  Birgitta Almgrens bok ”Inte bara spioner…” Kvällstidningsdrevet drog igång och Marianne Erssons bostad belägrades av journalister och fotografer.
Säpo uppmärksammades på de många resorna mellan DDR och Sverige som författaren företog åren 84/85 och inledde en förundersökning gällande eventuellt spionage. Den lades ner efter knappt ett halvår och man konstaterade då att inget brott var begånget. Men 25 år senare utpekades alltså författaren som Stasiagent.

I ”Jag var inte Stasispion” får vi följa författarens väg att rentvå sig. In i Säpos arkiv. Författaren ger inblickar i vardagslivet i DDR och hur det var att arbeta som svensklektor vid universitetet i Greifswald. Författaren har en 30-årig tjänst som frivillig i Flygvapnet. Sist men inte minst får läsaren följa med på ett verkligt spionuppdrag i DDR. Marianne Ersson har framgångsrikt kämpat för att bli rentvådd från anklagelserna.

Boken skulle ha kunnat bli en bitter vidräkning från en orättvist drabbad men så är det inte. Författaren skriver påfallande bra, talar om sitt tidiga intresse för Tyskland och sin tid som svensk lektor i Greifswald. Men ”Jag var inte Stasispion” är också en övertygande bevisning för att anklagelsen vilar på orättvis grund. Författaren är en ivrig fotograf och boken innehåller flera goda illustrationer. Dessutom finns bilagor som utgör korrespondens med Birgitta Almgren, med SÄPO och med den tyska säkerhetstjänsten.
(Sverker Oredsson i Bibliotekstjänsts recension av ”Jag var inte Stasispion”)

 


Provläs boken!

(Ordinarie pris: 225:-)
OBS Reapris 110:-

beskrivning
Jag var inte Stasispion
Beställ Jag var inte Stasispion 1 @ SEK110,00

1 thought on “Jag var inte Stasispion”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Keep me up to date, sign me up for the newsletter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.