–Jag tror att vi egentligen föds ganska lika allihop, sen är det mycket omständigheterna runtikring som formar en person, liksom kontakten med ens inre röst eller kontakten med ens inre tankar. Jag tror att det sociala arvet betyder mycket. Men naturligtvis också individen. Det gäller ju att inse att det största motståndet man har här på jorden, är en själv.

Cyndee Peters Foto: Angelica Engström

– Det man inte vågar! Chansen är fifty-fifty att det blir ett ja, och de gånger jag har gjort något vågat och fått ett ja, blir jag alltid lika förundrad och lycklig. Tänk att det ska bli av! Men att få ett nej, tänk hur många underbara saker rädslan för det ordet har satt stopp för? Att vi är så rädda för det ordet, det är ju bara ett nej, himlen ramlar inte ned och är man bara tillräckligt envis måste det någon gång komma ett ja.

– Livet är ett ständigt lärande och egentligen tycker jag att det är rätt så skönt. Jag grunnar mycket på min livsfilosofi för att ha den klar för mig. Veta var jag står i olika sammanhang, vad jag tycker, vad jag känner, vad jag vill, vad jag ska göra och vilka beslut jag ska fatta. Det ska ju bygga på den jag är och inte på vad alla andra förväntar sig.

Thomas Ravelli FOTO: Lars Grönborg

– I början av min karriär jobbade jag jättemycket med avslappningsövningar, skapa positiva målbilder och tänka i positiva termer, jag jobbade stenhårt med det. Det var inte övningar som våra ledare gjorde med oss, utan jag gjorde det för mig själv.Att lära sig det är faktiskt så viktigt att det inte bara skulle finnas inom idrotten utan det skulle vara en del av utbildningen i grundskolan.

Heidi Andersson Foto: Johnny Johansson Kaneos Media

–Det går inte så här, säger Heidi och knäpper med fingrarna. Men det är ett konkret exempel på att det faktiskt går. Man kan bli betydligt starkare och åstadkomma betydligt mer än man tror. I stort sett är ingenting omöjligt. Om du tror på dig själv och någon tror på dig, har du all kraft i världen och kan nå hur långt som helst. Det är symboliskt på något sätt!

David Lega Foto: Jerker Andersson

–När jag växte upp var jag i särklass sämst. På grund av mitt handikapp och mina förutsättningar var jag så dålig på nästan allting, att jag var utom tävlan. Hade jag bara varit lite dålig hade jag varit sämst, nu var jag så kass att folk tyckte att jag var fantastisk.

Susanne Pettersson Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

– Om det här är viktigt? Det är livsviktigt! Det är direkt livsavgörande för alla människor, vilka tankar de har, vilket tillstånd de har, vilka sanningar de har inom sig, hur de använder sina tankar för att mobilisera den energi som behövs just då. Jag brukar fråga dem som ska vara med i OS: När ska du vara lycklig? Är det om fyra år när du står på prispallen, tar emot din guldmedalj och hör Sveriges nationalsång? Det tar ungefär en och en halv minut. Eller ska du vara lycklig varje dag under hela resans gång?

Daniel Kaplan FOTO: Kaplan

– Själva grejen är att man ska göra nåt åt sin situation. Förändra ditt liv, gör dig själv lyckligare. Har du en affärsidé, starta den, vill du bli sångare, sjung för faan! Kom inte när du är åttio och säg, ”ja, jag hade lite talang, jag skulle ha försökt men jag orkade inte, hade inte råd, jag tog mig aldrig tiden”. Och även om man inte blir världens bästa så kanske man kan bli tillräckligt bra. Jag är ju inte världens bästa entreprenör. Däremot skulle jag vilja säga att jag är good enough. Det kan jag våga påstå vid det här laget.

Lisa Syrén Foto: Johan Ljungström/SR

– Vi har en förmåga, speciellt när vi är yngre, att bara springa på. Jag hamnade också där när jag höll på att gå in i väggen, jobbade på tv i Umeå, på radion i Växjö, barn i Växjö, man i Umeå, hit och dit och det gick bra som fasen. Men det går inte, man måste ha tid att reflektera. Och man måste få ta tid till att formulera var man är och vad man vill i det här sammanhanget. Vi slarvar jättemycket med det och bara lever på.

Mats Birgersson Foto: Kjell-Olof Askencrantz

– På något konstigt vis är systemet uppbyggt på att det har bestämts att saker och ting ska vara på ett visst sätt, utan någon egentlig anledning, och utan att vara anpassat till hur vi är som människor. Man ska vara så förbaskat förståndig! Och generellt tycker jag att man är dålig på att förvalta sina barnsligheter och jag förstår inte varför det ska vara så.

När man har en dröm, en tanke, en idé, och visualiserar hur man skulle vilja att det såg ut eller hur det skulle kunna bli.

Jag tror att det är själva drivkraften, själva energin.

Ilona Engwvist Foto: Olle Bolmelind Sagax media AB

– Jag har rest tidigare, resor där mödrar fick föda sina barn på golven. Resor där reseledarna förnöjde sig med att förnedra, skända, skymfa och håna det nyfödda barnet och dess moder och sekunden efter avsluta det alldeles nya livet med en kula.Jag har sett rakt in i mynningen på ett skarpladdat gevär.

Yngve Bergqvist Foto: A-L Strömbäck

– Jag funderar mycket. Försöker hitta det där tomrummet som man kan stoppa ned någonting i. Ibland kan jag se det där som jag tycker är ogjort. När jag hittar det får jag en otrolig lust att göra just det. Det känns som, säger Yngve och lägger handen på mellangärdet.
– Det känns som, det där, det måste ju bara gå.

Beställ boken här!

ÅTER TILL ”DE MODIGA” HÄR

beskrivning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Keep me up to date, sign me up for the newsletter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.