Omslag Vägen till Kashgar 20140305

Det här är berättelsen om ett unikt äventyr. Mellan mars 2009 och november 2011 vandrar kinaveteranen Lars Ellström från Beijing till Kashgar i Centralasien. Han avverkar mer än 500 mil genom fattiga byar och nybyggda ”boomtowns”. Framför allt pratar han med de han möter: bönder, herdar, företagare, chaufförer, kristna, muslimer, skolbarn, lärare och ättlingar till Djingis khan. Det Kina han möter skiljer sig mycket från den konventionella bilden av en framväxande ekonomisk supermakt. Här pågår kulturell och politisk expansion. Minnesmärken byggs om, inte bara för att stimulera turismen utan också för att passa en ny historieskrivning. Till och med ortsnamn ändras med det syftet. Etniska massakrer blir ”pacificering”. Men under ytan sjuder missnöjet. Det är inte bara ett tillväxtmirakel utan också ett land delat av djupnande ekonomiska, geografiska och etniska klyftor.

Ur Bibliotekstjänsts recension av boken:

Efter fyrtio år av studier och arbete i Kina bestämde sig Lars Ellström att ge sig ut på en vandring mellan Beijing och Kashgar, landets västligaste större stad, och dokumentera sina upplevelser i en bok. //
För en Kina-entusiast som undertecknad, är boken gefundenes Fressen – det är underbart att läsa den påläste författarens reaktioner på det han möter på landsbygden och i mellanstora städer längs vägen. Vardagliga händelser sätts med understöd av författarens djupa kunskapsbank in i ett relevant sammanhang. //
Bland de cirka 700 sidorna finns ett stort antal färgfoton som Ellström tagit av folk, landskap och byggnader under vandringen.

 

Recension av GÖRAN LEIJONHUFVUD i Helsingborgs Dagblad, publicerad 25 september 2014:

Efter en fotvandring på 500 mil från Peking har Lars Ellström givit ut boken “Vägen till Kashgar”. Med detta ovanliga projekt har han gjort alla som är intresserade av den gamla kejsarmaktens historiska expansion en stor tjänst – liksom alla som är intresserade av den nya supermaktens expansion.

Jag vill först deklarera ett sorts jäv. Lars Ellström är en gammal vän. Vi har båda sysslat med Kina sedan Mao Zedong kastade landet ut i kulturrevolutionen på 1960-talet. Våra vägar har korsats med jämna mellanrum.

Men jag vill berätta om hans bok, eftersom den förtjänar mycket mer uppmärksamhet än det minimum som den fått – och därför att den förstärker min egen syn på Kina som ett imperium under konstant konsolidering.

Boken har varit ute sedan i april och ingen har recenserat den. Det kan bero på nedskärningar på många kulturredaktioner, det kan bero på slöhet från redaktörer som inte orkar ta sig an en stor volym från ett litet förlag (Faun). Kanske spelar det in att det är en bok som presenterar obehagliga sanningar om ett land som vi tydligen vill hålla oss så väl med att vi är beredda att sälja avancerad mjukvara till militären i denna diktatur.

Lars Ellström bestämde sig för sin fotvandring för att få ett annat perspektiv på Kina än det han hade under sina många år som framför allt bankman med Kina som fokus.

Sträcka för sträcka med en del pauser emellan har Lars Ellström tillryggalagt hela vägen från Peking till Kashgar i landets västra spets. Med sina språkkunskaper och sitt djupa historiska kunnande kan han sätta det han ser i ett sammanhang.

Under dag 59 noterar han, den ensamme vandraren mellan småstäderna och byarna, att han blir som en magnet som drar till sig känslor och förhoppningar länkade till bilden av det västerländska. Han skriver: “I botten finns ett missnöje (hos de människor han möter) med mycket i det kinesiska samhället – instängdhet, konservatism, knapphet och fattigdom, mygel och korruption – och motbilden är föreställningen om det västerländska som friskt, öppet, flexibelt, dynamiskt, demokratiskt och laglydigt.”

Överdrivet och kanske orealistiskt, konstaterar Ellström, men sådana föreställningar finns alltså hos många personer han möter.

Ju längre han kommer, desto mer ser han hur det kinesiska jordbrukarsamhället har trängt ut andra folk och expanderat västerut. I dag är dessa folk minoriteter och andra rangens medborgare i Kina.

I dag ser Ellström i Kina ”ett gigantiskt maskineri som verkar för optimerad ekonomisk produktion”.

Men detta maskineri som byggts upp under årtusenden har blivit beroende av att expandera. Från några mindre områden kring Gula floden har kineserna tålmodigt utökat räckvidden, i dag med stora ytterområden som Xinjiang, Tibet och en stor del av Mongoliet.

De pregnanta intryck som Lars Ellström förmedlar skiljer sig från vår vanliga Kinabild av en framrusande ekonomi. Längs hans färdväg pågår också en politisk och kulturell expansion. Han ser hur minnesmärken byggs om för att passa en ny historieskrivning, till och med ortsnamn ändras. Etniska massakrer beskrivs i efterhand som “ett sätt att skapa fred”.

Hans slutsats lyder: “Kina är inte bara ett tillväxtmirakel utan också ett land delat av djupnande ekonomiska, geografiska och etniska klyftor.”

Göran Leijonhufvud 
goran@lionhead.se

Göran Leijonhufvud är journalist, författare och forskare. I november kommer han ut med boken ”Pionjär och veteran. 50 år med Kina.”

       

MÖT FÖRFATTAREN-BUTTON-LITEN
PROVLÄS-BUTTON-LITEN


 

beskrivning
Vägen till Kashgar
Beställ Vägen till Kashgar 1 @ SEK60,00

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Keep me up to date, sign me up for the newsletter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.