”Olava och Polykarpus – en berättelse om en kärlek, handlar om två människor från en annan tid och som lever sitt liv kvar i det gamla vid skogskanten långt från alla bekvämligheter. De möts första gången vid en brygga där Olava skurar sina trasmattor och Polykarpus stannar till på sin väg genom skogen förbi sjön. Sedan Olavas mor försvann har uppväxten under faderns hårda nypor gjort henne misstänksam mot manfolk, varför hon håller en tydlig distans till denne yngling, där han generad och bugande ber henne om något att dricka.

”Jag har valt att berätta på ett språk jag känner är deras, då jag vill att det ska höras att berättelsen tillhör dem. Dialogen har en påhittad dialekt med influenser från den norra delen av landet.”

 

Den 9/3 2018 skrev Alf Ehn på Mariestadstidningens kultursida:

“Vackert om dramatiskt livsöde. Kerstin Malmberg skriver ömsint om paret Olava och Polykarpus. De ses kort vid en dans och möts senare genom en slump. De lever tillsammans i samma lilla stuga tills döden skiljer dem åt många år senare. Olavas liv präglas av fadern Nicanors ondska. På grund av honom försvinner mamman då Olava är ett litet barn. Malmberg berättar om hur pappan håller sin dotter i ett järngrepp; hon får som barn utföra vuxnas sysslor. Han våldför sig både psykiskt och fysiskt på henne, vilket påverkar Olavas attityd mot män. Men när Polykarpus dyker upp i hennes tillvaro förändras synen. De två utvecklar under massor av år en vacker och speciell kärlek ända tills de drar sina sista andetag. Kerstin Malmberg bjuder på en rapp, vacker men brutal historia. Hon målar förtjänstfullt upp bilder av karaktärerna, men ger dem ett dialektalt språk som kan vara svårt att ta till sig.”

beskrivning
Olava och Polykarpus
Beställ Olava och Polykarpus 1 @ SEK159,00