I människornas land omslag 20150920”Vill du följa med mig till Grönland?”

”Det där var faktiskt ett frieri och det svarade jag JA på. För mig var Grönland en stor vit fläck på kartan, men jag var ju kär. Det jag mötte när jag kom dit första gången 1973 har kommit att bli en livslång kärlek. En djup fascination och beundran inför livsbetingelserna i en krävande natur. Något som jag vill dela med mig av. Därför har jag skrivit den här boken.”
Brita Freudenthal

 

Kalaallit Nunaat betyder ”Människornas land”

Brita Freudenthal har som svensk bott på Grönland i flera decennier. Med den här novellsamlingen målar hon finstämt upp många nyanser av en för oss svenskar exotisk plats på jorden. Är Grönland vitt? Ja, men inte bara. Författaren visar med fingertoppskänsla att även inuiters blod är rött, och hur människorna på världens största ö kommit att förhålla sig till varandra, såväl som till besökare utifrån. Den här boken handlar om helt vanliga människor, som råkat födas av en anaana i Människornas land.

 

Ur recension i VästerviksTidningen:

”Brita Freudenthal och hennes man Hans Henrik Freudenthal har bott på Grönland i flera decennier. Han har då jobbat som läkare, och hon som läkarsekreterare. Nu ger Brita Freudenthal ut en novellsamling med berättelser som alla har världens största ö, arktiska Grönland, som skådeplats.Huruvida berättelserna har en sann grund kan man bara spekulera i, för det avslöjas inte någonstans i boken. Och nog blir man nyfiken! Men Brita gör rätt i att hålla läsaren på halster. Berättelsernas inneboende magi blir än större av att man faktiskt inte vet. Man kan nog i alla fall vara säker på en sak – att hon starkt har påverkats och inspirerats av det hon sett, hört och upplevt under sina många år på inuiternas ö, som för de flesta svenskar nog framstår som en mycket exotisk plats på jorden.

”I människornas land” är bokens titel och mellan bokpärmarna ryms sex separata berättelser. Redan från den allra första meningen är jag fast: ”Aningaaq med de runda kinderna är död” (ur Månpojken). Faktiska sakförhållanden och magi är två lika viktiga och självklara ingredienser i Brita Freudenthals noveller. De ”vandrar” så att säga hand i hand genom bokens alla sex berättelser.

Min gissning är att Brita Freudenthal är väl förtrogen med en muntlig berättartradition, det vill säga att hon lyssnat till många historier, sagor, sägner och skrönor genom åren. Kanske har hon själv också varit den som berättat. Berättartekniken behärskar hon i alla händelser till fullo och språket är medryckande och rikt på nyanser. ”I människornas land” (endast 68 sidor kort) kan varmt rekommenderas.

Lotta Gometz

MÖT FÖRFATTAREN-BUTTON-LITEN

beskrivning
I människornas land
Beställ I människornas land 1 @ SEK150,00

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Keep me up to date, sign me up for the newsletter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.