En solig höstdag 1993 pekade min då nioårige son på min mage och sa: ”Pappa, jag tror du är sjuk där!” Han hade sett att jag ofta tog mig åt magen. Ett läkarbesök senare visste vi varför. Mina vita blodkroppar hade ”exploderat” och infekterat mjälten som svällt och ömmade. Sjukdomen heter leukemi (kronisk myeloisk leukemi, för att vara exakt), fick vi veta. Vi fick också veta att någon given bot inte fanns och att dödligheten för personer med leukemi var obehagligt hög. Vidare att kronisk leukemi inom något år eller två övergår i ett akut stadium och då, om inte förr, är det riktigt farligt. ”Vi får hoppas vi har upptäckt din leukemi i början av sjukdomen och att vi hinner finna någon bot”, sa läkarna.

För att få dagar och nätter att gå började jag blanda gråt och ensamhet med att skriva av mig sorg och oro. Jag tänkte att min berättelse också kunde bli ett minne för mina barn, som på så sätt fick en chans att lära känna sin pappa – om han nu skulle dö i en nära framtid. Jag skrev en dagbok för att skriva av mig min sorg och oro. Jag ville lämna en levande beskrivning efter mig att läsas av mina närstående och hoppades att någon olycksbroder eller -syster skulle kunna dra nytta av mina erfarenheter. Den lokala dagstidningen, VLT, publicerade mycket uppmärksammade artiklar med delar av den här bokens dagboksberättelse. Många av sjukdom drabbade och anhöriga kände sig hjälpta av det de läst. De fick möta en människa som var dödssjuk och livrädd.

Arton år senare lever jag nu ett friskt och lyckligt liv som nyförlovad och ser framtiden an med stor tillförsikt. Den ganska självsäkra, utåtriktade och positiva sällskapsmänniskan Björn från 1994 dog nog med sin sjuka benmärg under en intensiv cellgiftsvecka. Han blev på många sätt pånyttfödd och formades så sakteliga till en ny, och kanske bättre, människa. Mindre yvig i gesterna, mer eftertänksam och något djupsinnig, skrev jag i dagboken 1994. Det stämmer, i varje fall till en del, även år 2011.
Björn Klingmalm

 

Displaying 1–1 of 1
 • mellan liv och död – om skilsmässa, leukemi och kampen för ett nytt liv

  ”mellan liv och död” är en dagbok, skriven i ögonblick då världen rämnade och livsviljan sattes på prov. Allt tog sin början med min och min frus separation och den livshotande sjukdom, leukemi, jag drabbades av. Jag började skriva dagbok. Huvudsyftet var att skriva av mig sorg och oro. Men jag ville också lämna efter […]


 

1 thought on “Björn Klingmalm”

 1. Jag läste ut boken 2mellan liv och död” i helgen! Det blev en omtumlande läsupplevelse på många sätt. Boken var bättre än vad jag förväntat mig.
  Den behandling som Björn gick igenom, är det mest skakande, spännande, djupt personliga och bästa jag läst om en medicinisk behandling. Jag visste rent allmänt att det var en tuff behandlig, men det var chockerande att läsa den närgånga skildringen av alla prover, tester, mediciner etc. Nästan outhärdligt svårt att läsa ibland.
  Det framkom även andra sidor hos Björn, som överraskade mig på ett positivt sätt. Jag har nog aldrig läst en bok av en man, som tillstår att han gråter så mycket. Oerhört befriande och i mitt tycke ett styrkebesked. Andra tycker väl säkert motsatsen. Det andra som gjorde ett djupt intryck på mig var din djupa och obegränsade kärlek till dina barn. Även här har jag nog aldrig läst någon man, som så oförblommerad beskrivit sin kärlek till sina barn. Jag känner själv så till mina grabbar och känner därför en djup frändskap i din beskrivning av din faderskärlek. Vackert och djupt gripande.

  Du är ju också chockerande uppriktig ibland och tillstår egenskaper och reaktioner som inte är så ”comme-il-faut”. T e x när du konstaterar ”Framstår jag som bitter? – Jag är bitter och blir allt mer.” Och därefter citerar du ur en bok av Leif Silbersky, som du just har läst.
  Det var sammantaget en fin, gripande och omtumlande bok, som gjorde ett starkt intryck på mig. Jag hoppas att den sprids och får en stor läsekrets. Dessutom har du ju också lyckats skapa en del nya ord, som inte finns i Svenska Akademins ordlista: Bara några exempel: provseparerande hustru, sprutdiarré, separationshalvår, biverkningsfritt stöd, donatorsyster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Keep me up to date, sign me up for the newsletter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.