”Barndomens minnen bevaras bäst, ty där råder äventyrslust och fantasi. Historier som lagrats i flera decennier som poppar upp, vill frigöras och berättas. Den här boken avslöjar 1940-talets barndom om ett gäng pojkars liv i en liten landsortsstad. Boken är en fortsättning på min tidigare bok ”Hej Grabbar” men kan förstås läsas fristående. Det är en pojkbok som utspelar sig under senare delen av 1940-talet med mycket idrott och äventyr. Boken speglar min uppväxt i en då blomstrande järnbruksort.”
Rolle har mycket att stå i. Tiden räcker inte till. Sommarlovet är för kort. Skolan tar alldeles för mycket tid och kraft. Ändå lyckas han och de andra grabbarna prestera på tävlingsarenorna. De hinner även med spännande äventyr och friluftsliv. Som tur är räcker tiden till för fika på stadens caféer och för bad och vila vid sjö och kanal. Det viktiga i livet är kompisarna och att förverkliga drömmen om en livaktig idrottsförening. Kamratskap och idrott har alltid varit min ledstjärna. Laganda ger ökad energi och har kraft att försätta berg. När jag på äldre dar blickar tillbaka förstår jag varifrån kraften, som tagit mig fram i livet, kommer. Jag måste tillstå att jag växte upp under en både expansiv och harmonisk tid i en idyllisk småstad efter andra världskrigets förödelse. Vår framtid var ljus och vi ungdomar hade stora för-hoppningar på livet. Men allt var inte serverat. Vi fick hugga i och ta egna initiativ. Världen ser annorlunda ut idag. Men det kan aldrig vara fel att erinra sig under vilka förhållanden dåtidens ungdom levde för 70 år sedan.
Så, Håll tillgodo!”

”Heja grabbar” är inbunden med rundad rygg och rikt illustrerad av Håkan Klangs teckningar.

 

Ur Bibliotekstjänsts recension:

Heja grabbar friskt humör är en äventyrsbok om ett gäng pojkar som växer upp i en liten järnbruksort  under sent 1940-tal. De är som pojkar är mest och sysslar mycket med idrott (fotboll, friidrott) när inte
skolan och äventyrslustan upptar dem. Författaren Bo R. Johansson berättar frejdigt och levande, språket är välformulerat och lyckas mestadels gestalta karaktärerna så att de framstår som små personligheter på väg att finna sig själva och sin plats i livet. Att det är en äldre tid gör på sätt och vis boken än mer angelägen, då den kan fungera som ett utmärkt historiskt-litterärt dokument över ett svunnet Sverige. Det kollektiva och gemensamma är således kittet som håller ihop handlingen. Boken är en fristående fortsättning på Hej grabbar.

Lektör Michael Economou

 

 

 

 

 

 

 

 

beskrivning
Heja grabbar
Beställ Heja grabbar 1 @ SEK196,00