511121 fluor röd etikett 32 x 19 mm normalt klister g2 5 rullar-700x700


Bengt Almén debuterade 2006 som diktare med samlingen ”Mörker genomlyst”. Det är en samling dikter om existentiellt sökande med naturen som bildbank. Om den skrev Staffan Bergsten i Västmanlands Läns Tidning att ”Det är poesi långt fjärran från mode och effektsökeri utan spår av sentimentalitet. Den är ren och klar som en ljuslåga.”

Den nya diktsamlingen följer debuten i spåren med en lågmäld men engagerad dikt om närhet, mänskliga möten och medveten närvaro i skilda tidsperspektiv. Ren och klar är hans dikt ,genomsyrad av livsvilja och ögonblickens kvalitet. Här en dikt i samlingen, ”Våra verkligheter”:

 

 

Som vita fågelvingars lek
i morgonluftens friska sälta
så snuddar våra verkligheter
vid varann
söker fotfäste
på glatta ensamstenen
långt därute

 

”Imponerande uppföljare av Västeråspoet.

Lyriska amatörer finns det gott om, även här i Västerås. Det är både glädjande och besvärande – det senare när förmågan inte svarar mot ambitionen. Sådana betänkligheter kan man helt bortse från när det gäller Bengt Almén som vid mycket mogen ålder debuterade 2006. Nu återkommer han med ett litet till det yttre anspråkslöst häfte dikter som heter Jag Du. Titeln pekar på en viktig del av samlingen; den som rör personliga relationer. Ett par mycket diskreta sängkammardikter faller under genren kärlekslyrik medan bokens motto ”Allt verkligt liv är möte” är hämtat från den tyskjudiske filosofen Martin Buber och’ pekar mot dikter av mer existentiell art. Så här starkt börjar en:

Jag hade varit död länge
när jag vaknade av
att ljuset rörde vid mig
men det var ännu vår
fast för längesedan
och koltrasten
som hela tiden följt mig
kom nära…

Vad för slags död det gäller sägs inte, om det hela utspelas i minnet eller fantasin eller på ett mytiskt plan får läsaren själv ta ställning till allt efter personlig erfarenhet och läggning. Koltrasten förekommer i flera andra dikter. I en rör den sig ”från gren till gren/in mot solnedgången/och tonsätter natten.” Fåglar är över huvudtaget rikt representerade, blommor likaså. I ”Stillheten” ges på elva korta rader ett porträtt av en mångbesjungna Linnaea borealis. Där lyckas Bengt Almén med konststycket att tillföra det välbekanta motivet en ny ton och en ny doft. Han är en sann poet.”  ( Staffan Bergsten i Västmanlands Läns Tidning den 23 aug 2010)


Ordinarie pris: 142:-
Reapris: 50:-

beskrivning
Jag Du
Beställ Jag Du 1 @ SEK50,00

1 thought on “Jag Du”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Keep me up to date, sign me up for the newsletter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.