Brita Freudenthal

Brita i Paamiut

Brita Freudenthal har som svensk bott på Grönland i flera decennier. Med den här novellsamlingen målar hon finstämt upp många nyanser av en för oss svenskar exotisk plats på jorden. Är Grönland vitt? Ja, men inte bara.

Författaren visar med fingertoppskänsla att även inuiters blod är rött, och hur människorna på världens största ö kommit att förhålla sig till varandra, såväl som till besökare utifrån. Boken Människornas land handlar om helt vanliga människor, som råkat födas av en anaana.

Den nya romanen, Bakom hängbjörkens slöja, kom till efter att författaren, som många år av sitt liv levt i Småland, fascinerad lyssnat till berättelser om ett hårt liv där allt rymdes: hopp, glädje, sorg, förnedring. Undan för undan har författaren kommit att hysa en enorm respekt för de kvinnor som delat med sig av sina liv när de samtalat, och bestämt sig för att försöka berätta deras historia.

 

Displaying 1–2 of 2
  • Bakom hängbjörkens slöja

      År 1916 börjar trettonåriga Astrid arbeta som mjölkerska på Sjögården. Hon tycker om livet i ladugården även om det är slitsamt. Med de få slantar hon tjänar kan hon ge sin mor Irma och sig själv tak över huvudet. Sjögården blir hela Astrids värld och under sitt långa liv ser hon kvinnor på gården […]

  • I människornas land

    ”Vill du följa med mig till Grönland?” ”Det där var faktiskt ett frieri och det svarade jag JA på. För mig var Grönland en stor vit fläck på kartan, men jag var ju kär. Det jag mötte när jag kom dit första gången 1973 har kommit att bli en livslång kärlek. En djup fascination och […]


beskrivning
Brita Freudenthal
Go to Top